口切の茶事の雰囲気で楽しむ
お茶会の経験のない方、お茶席体験をしてみませんか?
11月は茶壷の封印を切り、その年のお茶をいただく、茶人にとってお正月のような季節です。待合で、お抹茶についての体験後に、口切の季節のお茶室の雰囲気を味わいながら、簡単なマナーを学んでいただけます。初めての方、楽しんで、ご参加ください。
内 容
- 待合で、抹茶原葉のお茶の試飲や、抹茶の出来るまでの9分間のビデオを楽しんだ後、庭を通り、つくばいで手と口を清めてから、お茶室へ入ります。
- 四畳半のお茶室では、お菓子とおうすのいただき方やお道具の鑑賞の仕方など、基本的なことを楽しく学びながら、体験していただきます。
- 茶室での体験後に、ご希望の方には、簡単なお抹茶の点て方教室を広間で行ないます。手引き臼も体験できます。
参加ご希望の方は、前もってご予約ください。小間の茶室の為、
1席6名から8名が定員ですので、ご予約先着順でお伺い致します。
日 時
平成30年11月3日(土)
第1席 10時より12時まで
第2席 13時30分より15時30分まで
**お蔭様で、第2席が満席になっております。(10/16時点)**
(注)それぞれ10分前から受付いたします。
場 所
京都市中京区衣棚通三条上ル 「ちおん舎」
地下鉄烏丸御池駅4-1出口を西へ、3筋目南へ下がる西側
参加費
お1人 4,000円(お土産付き)
*着物で来られた方は粗品を差し上げます。
[予約・問合せ] 丸久小山園 西洞院店
(水曜日定休・祝日営業)
京都市中京区西洞院通御池下ル TEL 075・223・0909
SEASONAL TEA GATHERINGS:Autumn 2018
November is traditionally considered the New Years of Japanese Tea World. Participate as a guest of this auspicious celebration at an exclusive “beginner’s tea gathering”.
Enjoy the atmosphere of a traditional tea house, surrounded by a tranquil garden. Experienced tea practitioners will guide you through basic procedures and explain tearoom etiquette in English.
Beginner’s Course
- Waiting room Refreshing Tea service / Matcha Video (9 mins)
- Japanese garden Purifying passage to the tea encounter
- The tea room Partaking of Matcha and Japanese sweet
- Workshop Learning how to whisk Matcha tea
Milling Matcha with a traditional stone mill
Reservation required.
Limited capacity to 6 guests per session
Date/time
Saturday , November 3rd 2018
The1st session: 10:00 to 12:00
The 2nd session: 13:30 to 15:30
**The 2nd session has been fully booked. (Oct. 16th announced)**
Please arrive 10 minutes earlier.
Venue: Chionsha
West side of Koromonotana, North of Sanjo, Nakagyo-ku, Kyoto
Five minute walk from subway station Karasuma Oike (K08,T13)
Fee
4,000 yen per person
* Special gift for those who wear Kimono
Reservations: englishinfo@marukyu-koyamaen.co.jp